Onthoud goed voordat je verder leest: Apple of Microsof(t) doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je geen ander besturingssysteem op je computer kan installeren. Waarom zou je dan nog de moeite doen?
Iets wat al decennia normaal is in de computerwereld neemt de laatste jaren absurde vormen aan. Zo beslist een tech-multinational wanneer je je computer van de hand moet doen. Hij wordt 'te langzaam' of je krijgt gewoonweg geen veiligheids-updates meer.
Deze wurggreep is iets waar ik mij met hand en tand altijd heb tegen verzet en waarom ik Linux ook promoot. Want er worden prima computers gewoon weggegooid. En ik kan het weten want ik heb een jaar lang bij het Repair Café Middelburg gezeten als Linux-adviseur. En er kwamen soms gloednieuwe computers langs waar mensen niks meer mee konden. Raar toch? Geef maar aan mij dan ik kan er heus wel wat mee!
Extra sneu was dat dit vaak mensen die het geld niet hadden voor nieuwe computers maar dus gewoonweg de kennis niet hadden om gebruik te maken van hun oude Windows-7 computer. Ik knalde daar Linux voor ze op zodat ze er dus weer gebruik van konden maken. Geen virussen, geen updates, geen sabotage meer door die software-maffia in Amerika.
Of mijn bedevaart aldaar enig effect heeft gehad, ik weet het niet. Ik denk het eigenlijk niet want onbekend maakt onbemind, en de animo om wat anders dan Windows te proberen was nooit groot. De mensen hadden er geen ruimte voor in hun hoofd denk ik, maar ze hadden ook geen ruimte in hun geldbuidel!
Wil je Linux naast Windows dan zal je een partitie op je harde schijf moeten gaan maken om daar Linux op te plaatsen. Huh? Partizzie? Wazdah? Stop maar! Bespaar je dit gekloot! Het kan allemaal wel maar het is een flink karwei. En als je het volgens het boekje doet kan Windows vervolgens besluiten om niet op te starten omdat je aan de harde schijf heb zitten rommelen. Jouw harde schijf dus. Mijn advies, weg met Windows en installeer Linux op een schone harde schijf.
Wat ik ook vaker tegenkom is dat het BIOS van de computer dichtgetimmerd is of zelfs bepaalde onderdelen onklaar gemaakt zodat je niks naast Windows kan installeren. Het is van de zotte.
Maak het jezelf niet te moeilijk en maak gebruik van een versie van Puppy Linux of een andere 'live' Linux, aangezien deze niks aan je harde schijf veranderd. Je start op vanaf een usb-stick of cd-rom en gaat vrolijk aan het werk. Eventueel werk kan je op de harde schijf zetten of weer op je usb-stick.
Ik heb wel succesvol computers van Apple omgezet naar Linux, maar dat is maar proberen en kijken of het lukt. Daar zit dus geen wetenschap achter verder. En Linux naast Apple iOS? Het zal wel kunnen, maar ik heb er het geduld niet voor. Meestal zijn Apple fans die ongein trouw en kopen ze gewoon nieuwe Apples. Precies wat Apple wil dus, en kunnen ze dus een wanstaltig kantoortje bouwen van vijf miljard. En die oude Apple? Op de steeds groter wordende IT-afvalberg. Doe er niet aan mee en laat ze stikken met die peperdure rommel!
Waarom zou je dat willen eigenlijk? Het is gewoonweg slim op slechts één distributie op je harde schijf te hebben. Houd je leven simpel aub.
En nu een gebied waar ik wel wat vanaf weet. Want het is reuze makkelijk om Puppy Linux naast Ubuntu te installeren. Waarom zou je dat willen overigens?
Ik neem aan dat je weet hoe je een ISO download (zie Puppy Linux installatie bij mijn blogs) en dat je weet hoe je het op een directory op je harde schijf plaatst. We gaan nu langs de rand van de afgrond lopen.... we gaan rommelen in de opstartbestanden van Ubuntu. Let wel op dat je bij onderstaande handelingen Supervisor rechten moet hebben. Je moet dus ingelogd zijn als Root. Bij Puppy Linux is dit automatisch altijd het geval.
search --no-floppy --fs-uuid --set=root ffc024d5-e0d2-4753-b095-fc5907468521
### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
menuentry 'Puppy Linux Fossa' { search --no-floppy --fs-uuid --set=root ffc024d5-e0d2-4753-b095-fc5907468521 linux /fossapup64/vmlinuz psubdir=/fossapup64 pmedia=atahd initrd /fossapup64/initrd.gz }
Ubuntu heeft wel eens een update waar grub.cfg opnieuw wordt herschreven en Ubuntu knikkert dan de Puppy Linux opstartregels gewoon eruit. Wil je dat voorkomen plaats deze code dan in het bestand /etc/grub.d/40_custom. De regels worden dan altijd toegevoegd bij updates door Ubuntu.
Je kan nu je computer opnieuw opstarten. Je zou nu een opstartmenu moeten krijgen voordat je Ubuntu opstart en waar je kan kiezen tussen Puppy Linux en Ubuntu. Gebeurt dit niet en start Ubuntu gewoon op, volg dan onderstaande procedure.
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu GRUB_TIMEOUT=10