Linux: welke distributies?

Iets wat Linux verwarrend maakt voor Windows gebruikers en -verlaters is dat er honderden distributies zijn dat wil zeggen verschillende versies van Linux. Dat maakt het lastig om te beginnen met Linux.

Ubuntu distributies

Ubuntu is een grote distributie waar vele programmeurs aan werken maar er zijn ook piepkleine distributies die gemaakt zijn door één programmeur. En binnen Ubuntu zijn er dus ook weer verschillende versies gemaakt. De basis is bij deze versies hetzelfde, alleen het uiterlijk en de systeemeisen zijn anders. Voor mensen die nieuwschierig zijn naar Linux is de hoofdversie Ubuntu ongeschikt, yep je leest het goed! Dit komt door de Unity-desktop. Je kan hier wel weer een andere desktop op gaan zetten maar waarom zou je? Dit is al gebeurt in xUbuntu en lUbuntu, en dat zijn juist de distributies die ik je aan kan raden, zeker als je overstapt van Windows.

Er zijn ook nog eens andere distributies die gebruik maken van de software 'archiefkast' van Ubuntu, zoals Linux Mint en Puppy Linux bijvoorbeeld.

Hoe verdienen die lui hun geld eigenlijk?

Linux is groot in de server-wereld. Facebook, Google... het draait allemaal op Linux. En vergeet niet dan Apple en Android ook gewoon Linux distributies zijn! Grote jongens zoals Ubuntu kunnen dus gewoon gratis software verspreiden, want ze verdienen hun geld wel ergens anders. Iets waar Microsof(t) dus een voorbeeld aan kan nemen.

De beste distributies volgens mijzelf

Ik heb al vele, vele Linux distributies geprobeerd. Sommige zijn wel okay, sommigen zeer goed en sommige krijg ik niet eens opgestart. En ik wil altijd graag snel het internet op, snel een mailtje schrijven en snel een computerprogramma ontwerpen. En niet dus een hele ochtend (of een dag...) kwijt zijn aan pijntjes van een besturingssysteem.

Ik moet nog even opmerken dat ik geen flitsende desktops wil maar liefst zo eenvoudig mogelijk uiterlijk. Ook is de lijst hieronder gebaseerd op de distributies waar ik persoonlijk mee gewerkt heb, en dat er ongetwijfeld nog meer zeer goede distributies zijn waar ik nog geen weet van heb.

Mijn Linux distributies

Puppy Linux

Een geweldige distributie die je in een kwartier aan de praat hebt. Zeer geschikt voor de 'normale' computergebruiker, maar wat lastiger voor software-ontwikkelaars, alhoewel dat in rap tempo veranderd. Draait nog op je broodrooster met een verbrande boterham als het moet. Voorbeeld? Ik had een oude computer met 2Gb Ram. Hiervan heb ik met Puppy een computer voor mijn zoon gemaakt. Hij kan internetten (als ik dat heb aangezet tenminste), gamen, tekenen, programmeren, presentaties maken, muziek luisteren en editten en zijn schoolwerk maken.

xUbuntu lUbuntu

Eigenlijk de beste 'allround' distributies waar zowel de 'normale' computergebruiker als de software-ontwikkelaar alles kan vinden wat hij/zij nodig heeft. Ook een pluim voor de zorgeloze installatie-procedure, die zowel overweg kan met oudere computers en met nieuwe computers met die EFI-onzin.

Er is de laatste tijd wel wat kritiek op de werking van Ubuntu en het wordt wel eens gekscherend de 'Windows van Linux' genoemd. Zo kwam er wel eens een stukje software mee waarmee je computergedrag naar Amazon kon worden doorgespeeld. Na een storm van kritiek heeft Ubuntu dit verwijderd. Er is meer kritiek, maar toch wil ik Windows-verlaters zeggen: elke Linux is beter en veiliger dan Windows en met deze versies kom je gewoonweg voor de minste verassingen te staan als je overstapt.

dPup

Een versie van Puppy Linux die flink onderhanden is genomen, en daardoor nog gebruikersvriendelijker is geworden. Je hebt de volledige beschikking over de Debian-repositories. Knap stukje werk!

TinyCore Linux

Dit is een echte knutsellinux maar is superklein en -snel. Je kan hier soms de meest weerbarstige oude computers toch weer mee aan de praat krijgen. De documentatie is geweldig (een heel gratis boek in pdf-vorm) en de installatie is redelijk makkelijk.

Dog Linux

Een familie van 'live' Linux distributies die je werkelijk in een mum van tijd aan de praat hebt. Je hoeft ze niet te installeren en ze draaien bijvoorbeeld makkelijk vanaf je usb-stick. Geweldig voor software-ontwikkelaars die snel aan de slag willen, aangezien je volledig de beschikking hebben over de Debian-repositories.

MBPUP

Een familie van 'live' Linux distributies voor software-ontwikkelaars. Vooral de MBPUP-SRV - A webserver to-go krijgt een eervolle vermelding van mij.

4mLinux

Een kleine, supersnelle distributie die zeer stabiel is. Er is een 'gewone' versie en een 'server' versie voor ontwikkelaars met php, sql etc. Daarnaast is er ook een 'antivirus' versie en een 'backup' versie. Zeer kundig in elkaar gezet. Dit is wel een 'gesloten' versie waar je dus verder niks aan kunt vertimmeren.

Ook interessant misschien...

Easy OS

Barry Kauler is de grondlegger van Puppy Linux, maar enkele jaren heeft hij Puppy overgedragen aan een aantal fanatieke Puppy programmeurs. Hij ging vervolgens weer zijn eigen weg met nieuwe ideeën, waaronder EasyOS. De moeite waard om eens te bekijken want deze man volgt volledig zijn eigen weg, ook al moet hij tegen de stroom inroeien (iets wat mij aanspreekt overigens).

Distrowatch

Hier kan je in de gaten houden welke Linux distributies het populairst zijn. Dit zegt wel wat want als je het verkloot wordt je afgestraft door de gebruikers.

Debian

Debian is eigenlijk een soort 'oerLinux' want Ubuntu is weer afkomstig van Debian. Ik heb er zelf niet mee gewerkt maar het is een grote distributie dus ik neem aan dat het in orde is. En wat heb je te verliezen? Windows? Of zo'n dichtgetimmerde Apple waar je je blauw aan betaald?