Je krijgt morgen bezoek en je wil ze trakteren op je eigengemaakt fruitlikeur. Hoe doe je dat want het duurt toch maanden voordat dat klaar is?
Drankjes met alcohol zijn niet gezond misschien maar dit is wel zo gezond als het kan worden! Even een nachtje laten staan en je hebt je eigen fruitlikeur. Paar ijsblokjes erin en je hebt een heerlijke afsluiter van een zomerse maaltijd.
Wat heb je nodig?
225-250 gram vers fruit. Denk aan perziken, aardbeien, peren, rabarber. Maar appel is ook prima en voel je vrij om te combineren uiteraard.
50 gram suiker
600 gram vodka (maakt niet uit welke)
Hoe maak je het?
Ontpit het fruit en maak het schoon. Het ligt er aan welk fruit je gebruikt natuurlijk. Fruit met een pit hoef je niet te schillen want veel smaak en kleur komt van de schil af. Maar bij ananas zou ik de schil dus niet gebruiken...
Snijd het fruit in blokjes, niet te klein. De regel is hier dat de stukjes zo groot zijn dat je ze in je mond kunt stoppen en eten.
Gooi de hele mik in een pan met de suiker en een kwart kopje water, en breng aan de kook. Blijf roeren om de suiker op te lossen en als het te droog wordt voeg je nog wat water toe. Na vijf minuten is het wel klaar, het fruit moet een beetje zacht zijn, meer niet.
Pureer nu het fruit met een handblender of een ander apparaat wat je hebt.
Voeg nu de fruitprut toe aan de vodka en laat dit 24 uur afgedekt staan.
Je kan nu de fruitlikeur nog door kaasdoek zeven om de grote stukken eruit te halen, maar dit ligt aan je voorkeur. Als je de fruitprut al flink hebt gepureerd is dit soms niet nodig.
Bewaar je fruitlikeur in de koelkast en drink het binnen twee weken op. Kan ook wat langer want de vodka conserveert.
Tips
Je hoeft geen dure vodka hiervoor te kopen, koop het goedkope spul want alle smaak komt van het fruit.
Je hebt de suiker misschien niet echt nodig, maar het geeft wel meer smaak.
Voeg ook eens rosemarijn, thijm, salie of lavendel toe.
Gebruik geen duur fruit maar kijk of je wat kneusjes op de warenmarkt kan scoren.