Linux distributies

Ubuntu distributies

Het is toch Ubuntu? Zonder die x?Uh, nee dus. Iets wat Linux ietwat verwarrend maakt voor Windows gebruikers is dat er honderden distributies zijn dat wil zeggen verschillende versies. Ubuntu is een grote distributie waar vele programmeurs aan werken maar er zijn ook piepkleine distributies die gemaakt zijn door één programmeur. En binnen Ubuntu zijn er dus ook weer verschillende versies gemaakt. De basis is bij deze versies hetzelfde, alleen het uiterlijk en de systeemeisen zijn anders. Voor mensen die nieuwschierig zijn naar Linux is de hoofdversie Ubuntu ongeschikt, en dit komt door de Unity-desktop. Je kan hier wel weer een andere desktop op gaan zetten maar waarom zou je? Dit is al gebeurt in xUbuntu en lUbuntu, en dat zijn juist de distributies die ik je aan kan raden, zeker als je overstapt van Windows.

Er zijn ook nog eens andere distributies die gebruik maken van de software 'archiefkast' van Ubuntu, zoals Linux Mint en Puppy Linux bijvoorbeeld.

De beste distributies volgens mijzelf

Ik heb al vele, vele Linux distributies geprobeerd. Sommige zijn wel okay, sommigen zeer goed en sommige krijg ik niet eens opgestart. En ik wil altijd graag snel het internet op, snel een briefje schrijven en snel een computerprogramma ontwerpen. En niet dus een hele ochtend (of een dag...) kwijt zijn aan pijntjes van een besturingssysteem.

Omdat ik nogal eens wat software ontwikkel hier en daar maak ik hieronder onderscheid tussen distributies voor de computergebruiker en software-onwikkelaars. Ik moet hierbij nog even opmerken dat ik geen flitsende desktops wil maar liefst zo eenvoudig mogelijk uiterlijk. Ook is de lijst hieronder gebaseerd op de distributies waar ik persoonlijk mee gewerkt heb, en dat er ongetwijfeld nog meer zeer goede distributies zijn waar ik nog geen weet van heb.

Mijn Linux distributies

  1. xUbuntu en lUbuntu. Eigenlijk de beste 'allround' distributies waar zowel de 'normale' computergebruiker als de software-ontwikkelaar alles kan vinden wat hij/zij nodig heeft. Ook een pluim voor de zorgeloze installatie-procedure, die zowel overweg kan met oudere computers en met nieuwe computers met die EFI-onzin.
  2. Puppy Linux. Een geweldige distributie die je in een kwartier aan de praat hebt. Zeer geschikt voor de 'normale' computergebruiker, maar wat lastiger voor software-ontwikkelaars. Draait nog op je broodrooster met een verbrande boterham als het moet. Voorbeeld? Ik had een oude computer met 2Gb Ram. Hiervan heb ik met Puppy een computer voor mijn zoon gemaakt. Hij kan internetten (als ik dat heb aangezet tenminste), gamen, tekenen, programmeren, presentaties maken, muziek luisteren en editten en zijn schoolwerk maken.
  3. Dog Linux. Een familie van 'live' Linux distributies die je werkelijk in een mum van tijd aan de praat hebt. Je hoeft ze niet te installeren en ze draaien bijvoorbeeld makkelijk vanaf je usb-stick. Geweldig voor software-ontwikkelaars die snel aan de slag willen, aangezien je volledig de beschikking hebben over de Debian-repositories.
  4. MBPUP. Een familie van 'live' Linux distributies voor software-ontwikkelaars. Vooral de MBPUP-SRV - A webserver to-go krijgt een eervolle vermelding van mij.
  5. 4mLinux. Een kleine, supersnelle distributie die zeer stabiel is. Er is een 'gewone' versie en een 'server' versie. Daarnaast is er ook een 'antivirus' versie en een 'backup' versie. Zeer kundig in elkaar gezet!